Hírek

Nem is olyan régen még motiválták a tűzoltókat a véradásra

Ez a szép és hasznos gesztus működött, a szolgálatban lévő tűzoltók is tudtak vért adni oly módon, hogy vagy kiengedték őket a laktanyából, vagy egyenesen az egyik laktanyában szerveztek véradást és ott adhatták le az egészségügynek nagyon hasznos vérplazmát. Nem utolsó sorban még egy szabadnapot is kaptak a becsülendő tettükért.

Ez metódus az új szolgálati törvénnyel megváltozott, a 2015. évi XLII. törvénnyel, melynek a 105. § (1) kimondja, mentesül a hivatásos állomány tagja a szolgálatteljesítési kötelezettsége alól a véradás miatt távol töltött teljes – a szolgálati helyen kívül szervezett véradás esetén legalább négy óra – időtartamra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgálatban (24 órás vonulós tűzoltókra értendő) lévő tűzoltók nem tudnak adni vért, erre csak szabadnapjukon van lehetőségük. Nem kell hozzá nagy képzelő erő, hogy kitaláljuk, így jóval kevesebben élnek ezzel a lehetőséggel….

Bár a 8 órás munkarendben dolgozó tűzoltó kollégák továbbra is adhatnak vért a munkaidejükben és még munkaidő kedvezményre is jogosultak a törvénybe leírtak szerint, de ez az opció gyakorlatban a „vonulós” tűzoltóknak már nem áll fent.

Érdekes és talán elszomorító is kicsit az ilyen irányú változás, amikor egy hajdan jól működő rendszert sikerül leépíteni.

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.