Hírek

2019. évben történt

Szakszervezetünk 2017-es megalakulása óta, ebben az évben kerestek meg minket legtöbbször a tűzoltók az aktuális problémáikkal. A nagyságrendileg 100 megkeresésből 3 érkezett szervezetünk tagjaitól, az összes többi nem. Nem csak nálunk nem volt tag a kérdező, de vélelmezhetően más érdekvédelmi szervezetnél sem.

A feltett kérdések a hivatásos állomány leszereléséről, a katasztrófavédelemmel kötött tanulmányi szerződés egyoldalú felmondásáról, béremelésről érkeztek, de sokan nem tudták értelmezni a bruttó 500.000 forintos egyszeri juttatással kapcsolatos intézkedést sem.

De volt arra is példa, hogy olyan témával kerestek meg, amivel hosszasan foglalkoztunk a honlapon megjelenő cikkeinkben.

A beszélgetések során, mindig megkérdeztem: mit gondolnak, szükség lehet egy olyan szervezetre, akitől kérdezhetnek, megoszthatják vele a félelmeiket vagy csak ütköztethetik az álláspontjukat egymással és utána ki tudják alakítani a saját véleményüket? Egyetértettünk abban, hogy szükség van ilyen szervezetekre és első dolguk lesz belépni egy érdekvédelmi tömörülésbe.

Úgy tapasztaljuk, a tűzoltóknak szükségük van arra, hogy egy messenger üzenetben feltehessék a kérdéseiket, vagy e-mailben konkrét jogi aktust is igénylő problémáikra azonnal és díjmentesen kapjanak választ.

Nyilván egy szervezetet működtetni csak úgy lehet, ha tagsága és bevétele is van. Az ilyen érdeklődő megkereséseket baráti beszélgetés szintjén tudjuk kezelni, de sajnos nem áll módunkban hathatós segítséget nyújtani, csak az általunk képviselt szervezet tagjainknak.

Viszont fontos leszögezi erős érdekvédelmi munkát csak határozott és elkötelezett tagság érdekében lehet kifejteni. Ahol nem kérdés, hogy tagja vagyok-e annak a szervezetnek, aki napi szinten foglalkozik a tűzoltók problémáival. Nincs olyan opció, hogy előbb elér a szakszervezet mindent az érdekemben aztán, majd belépek. Ez a világon sehol nem működött így Magyarországon sem fog. Sajnos eredmények eléréséhez egy-két név nélküli facebook poszt biztos, hogy kevés lesz, még ha a feszültséget le is vezeti.

Ezen keretek között végezzük továbbra is érdekvédelmi tevékenységünket és megköszönjük tagjaink és támogatóink bizalmát.

Üdvözlettel:
Egységes Tűzoltó Szakszervezet