HírekMunkacsoportok

Bérváltozás 2020

A januári fizetéssel (februári átutalással) kapják meg először kiegészítő juttatásukat a Tűzoltók. A sajtótájékoztatón bejelentett információkat a korábban megalakult és tovább működő Tűzoltók létszám- és bérhelyzetével foglalkozó Szakmai munkacsoport ellenőrizte a magyar közlönyben megjelent 2/2020. (I. 17.) BM rendeletet összegezte, elemezte és a következő megállapításokat teszi:

A gyakorlatban ez azt jelenti
A hivatásos Tűzoltó állomány rendszeres illetményelemei 10 százalékkal emelkednek.

A rendelet szerint a 10 százalékos kiterjed

a) beosztási illetmény,

b) hivatásos pótlék,

c) szolgálati időpótlék,

d) idegennyelv-tudási pótlék,

e) Hszt. 161. § (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti egyéb pótlék és

f) címpótlék együttes összegének 10 százalékára.

Kiegészítő juttatás vs. fizetésemelés

Nagyon sok megkeresés érkezett hozzánk, hogy miért nem az illetményalapot emelték, mi szükség volt a kiegészítő juttatásra?

Tény, hogy a 2020-as költségvetés a katasztrófavédelmi területen béremelésre utaló, mutató összegszerű jelentős növekedést nem tartalmazott. Ezért gyorsan, „tűzoltás jelleggel” egy BM rendelettel kiegészítő juttatást vezettek be, amihez nem szükséges a költségvetési törvény módosítása, ami egy lényegesen hosszabb folyamat.

Nem elhanyagolható az sem, hogy az illetményalapból számolnak számos juttatást például az utánpótlási ruhapénzt összegét. Amennyiben az illetményalap emelkedne, ezeknek a juttatásoknak az összege is nőne a bérelemeken felül, ehhez mindenképpen többletforrásra lenne szükség. Persze jogos a kérdés, mire jó az illetményalap rendszer, ha évtizedekig változatlan az összege…

Az ilyen jellegű kiegészítő juttatásokkal elég rossz a tapasztalt. Ki ne emlékezne, mikor a Tűzoltók veszélyességi pótlékát vették el egyik hónapról a másikra, vagy a béremelésnél nem vettek figyelembe egy-egy juttatást.

Pozitív elmozdulás

Annyit mindenképpen elértünk, hogy a bejelentett juttatás nem valaminek a rovására lett bevezetve. A Belügyminisztériumba megküldött szakszervezeti javaslatunk azon része, ami nem támogatta a „trükkös” béremelést, valamint a már meglévő bérelemeket átnevezésére sem került sor. A Cafetéria elem is változatlan maradt. A szabadság számítás és a munkaidő keret sem változott.

Ami hiányzik

Megállapítható, hogy az emelés megint túl általánosra sikerült. Véleményünk szerint a beavatkozó állomány anyagai megbecsülését kellene megerősíteni, hiszen itt jelentkezik a legnagyobb bérfeszültség a civil szférához viszonyítva. Sajnos ez a 10 százalékos kiegészítő juttatás nem fog jelentős mértékben változtatni, mivel 2020-ban a civil szektorban is hasonló, ha nem magasabb bérfejlesztések várhatók.

Továbbra is azt javasoljuk, hogy a hivatásos pótlék mértékét a nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülés érdekében a beavatkozó Tűzoltókat tekintetében, minimum 300 százalékra kell emelni.

A korábban már elkészült szakmai munkacsoport anyagok a honlapunkon HÍREK\munkacsoportok menüben elérhetőek.

Számítunk rátok, Tűzoltókra, mert hiteles érdekvédelem csak összefogással valósítható meg!

Amennyiben véleményed megegyezik tagjaink véleményével, állj be közénk, együtt hangosabbak vagyunk így Téged is képviselni fog szakszervezetünk persze, ha úgy gondolod minden rendben van, akkor sok erőt, egészséget kívánunk!

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Az elektronikus formában megküldött, illetve személyesen átadott dokumentumok a személyiségi jogok betartása mellett, az érintett személyek hozzájárulásával kerültek közlésre.

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.