Rendőrök, tűzoltók: ahol 150 ezer a nettó fizetés, ott egy bruttó 500 ezres jutalom már nem állítja meg a leszereléseket

Mondhatnánk azt is, hogy ez a pénz tűzoltás volt – ezt már Vári Tamás, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) társelnöke mondta lapunknak, hiszen rendvédelmi dolgozókként sok más szervezet mellett a tűzoltók is részesültek a karácsonyi jutalomból.

A magas leszerelési hajlandóság a tűzoltóságot is sújtja, Vári Tamás szerint sok kollégája most is attól tette függővé leszerelését, hogy év végén tesz-e a kormány valamilyen érdemi intézkedést. És bár nyilván mindenkinek jól jött több mint 300 ezer forint költőpénz, a tűzoltókat ez nem nagyon fogja pályán tartani, a megoldás egy normális szintű bérrendezés lenne.

A társelnök bírálta ugyanakkor, hogy a kormány egyáltalán nem egyeztetett a szakszervezetekkel a tervről, pedig lett volna mit javasolniuk; például azt, hogy ne egységesen mindenki ugyanannyit kapjon, hanem állapítsanak meg 2-3 lépcsőt, hiszen most ugyanannyi pénzt kapott az, aki két héttel december előtt lett hivatásos, mint az, aki húsz éve.

Aki nyolc éve a pályán van, az is csak 160 ezer nettót keres, holott ennyit kezdő bérként simán meg lehet keresni máshol. (…) Sokan arra jutottak, hogy hivatástudat ide vagy oda, ebből nem lehet megélni, ráadásul a szolgálati nyugdíjat is elvették, ami rendkívüli érvágást jelentett – magyarázta a társelnök, hozzátéve: a szolgálati nyugdíj visszamenőleges elvételével lényegében átverték az állományt, hiszen ha valakinek már 15 évvel ezelőtt elmondták volna, hogy nem lesz kedvezményes nyugdíja, talán nem is megy el tűzoltónak; inkább civil foglalkozást választ, amiből mára talán céget is alapít, a jelenleginél sokkal jobb lehetőségeket teremtve magának.

Bővebben ITT olvasható!

Számítunk rátok, Tűzoltókra, mert hiteles érdekvédelem csak összefogással valósítható meg!

Amennyiben véleményed megegyezik tagjaink véleményével, állj be közénk, együtt hangosabbak vagyunk így Téged is képviselni fog szakszervezetünk persze, ha úgy gondolod minden rendben van, akkor sok erőt, egészséget kívánunk!

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.