HírekMunkacsoportok

A Tűzoltók létszám- és bérhelyzetével foglalkozó Szakmai munkacsoport elkészítette állásfoglalását

Október hónapban megalakult szakmai munkacsoport a Tűzoltók létszám- és bérhelyzetével kapcsolatban az alábbi szakmai állásfoglalást adja ki:

Az előzményekről

A folyamatos toborzások ellenére a tűzoltóságokon egyre nagyobb létszámhiány tapasztalható, valamint súlyos bérfeszültség keletkezett a vonulós tűzoltók illetménye és a civil szféra összevethető szegmenseiben kínált kezdő fizetések és juttatásokat között. Munkacsoportunk a szélesebb körben történő felmérés érdekében „Bér challenge” jeligével információkat kért az aktuális magyarországi jövedelemviszonyokról.

Létszámhelyzet

A tűzoltóságokon folyamatosak a leszerelések, nem ritka, hogy még az egy éves próbaidejét töltő Tűzoltó is a hivatás elhagyására készül. Ez már önmagában elégtelen bizonyítványt állít ki az életpályamodellről, ami feltétlenül reformra szorul.

További probléma, hogy mióta elvették a korai nyugdíjba vonulás lehetőségét sok tapasztalt kolléga távozott a rendszerből elsősorban, 40-50 év közötti életkorban felmérve, hogy ezt a munkát nem lehet nyugdíjas korig felelősségteljesen végezni, a civil szektorba folytatta életét és vitte magával a pótolhatatlan szakmai tudását is.

Álláspontunk nem változott, hogy a korábban már általunk bemutatott valós életpályamodellre van szükség.

A folyamatosan fennálló létszámhiány állandó szabadságkiadási problémákat is generál. A kollegák nem tudják a családjukkal, pihenéssel töltetni szabadságukat, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szolgálatokban 100%-ig a feladatukra koncentrálva álljanak készültségben.

Megalázóan alacsony bérek

Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza. Azonnali beavatkozásra lenne szükség mind az illetményalap-, mind a hivatásos pótlék emelése tekintetében.

Bér challenge tapasztalatok

A meghirdetett felhívásunkra számos állásajánlat érkezett, mely kivétel nélkül lényegesen magasabb kezdő fizetést kínált, de akár 10-15 éves szolgálati viszonnyal rendelkező tűzoltói fizetésnél is magasabban kezdő jövedelem sem volt ritka.

Senki nem gondolhatja komolyan, hogy akár az életét is kockáztató tűzoltó az első négy évében szolgálati ciklusában járó nettó 160.000 forintos illetmény arányban állna a hivatásos szolgálattal járó áldozatvállalás nagyságával és tükrözne bármilyen erkölcsi vagy anyagi megbecsülést.

Természetesen hozzánk is eljutott a nemrég kiadott BM közlemény 2020. évi illetményemeléséről

„A Kormány által meghirdetett, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományát érintő, 2015-ben bevezetésre került életpálya modell bérrendszeréhez kötődő – átlagosan 50%-os –illetményemelkedés 2019. január 01-jével megvalósult. A gazdasági fejlődés lehetőséget biztosít az elkövetkező időszakban 2020-tól kezdődő újabb illetményfejlesztésre. A hivatásos és rendvédelmi alkalmazott állomány illetményemeléséhez szükséges szakmai javaslatokat a Belügyminisztérium előkészítette. A vonatkozó kormánydöntés megszületéséről tájékoztatom. Tisztelettel: Belügyminisztérium”

A Tűzoltók is tudnak százalékot számolni!

A múltban sok esetben felhívtuk a figyelmet, hogy célszerű a kommunikációval megegyező béremelést adni, ettől kizárólag a pozitív irányú eltérés megengedett. Minden más esetben csak elégedetlenség lesz a vége, ami a jelenlegi pattanásig feszült helyzetben kerülendő, mivel az állomány magas százalékban fontolgatja a leszerelést.

Szakszervezetünk nem támogatja a „trükkös” béremelést

Ami a már meglévő bérelemeket átnevezésével, többletforrás bevonása nélkül valósul meg. Ez természetesen vonatkozik a Cafetériára is, amivel kapcsolatban korábban kifejtettük álláspontunkat. Szintén nem elfogadható a béremeléshez rendelt többletfeladatok bevezetése vagy a szabadság számítás változtatásával történő munkaidő keret variálása.

Összefoglalva

A belügyminisztériumi közleményből a béremelés nagysága, de még a bevezetés pontos időpontja sem derül ki. Külön felhívjuk a figyelmet a megalázó béremelés kerülésére, ha azt szeretnénk, hogy a Tűzoltók az emelés után motivált, igazán hatékony munkaerők maradjanak. A kialakult bérolló csökkentéshez az alapfeladatokat ellátó Tűzoltók tekintetében 2020. január 1-től minimum 50 % béremelésre van szükség, majd 2021-2022-ben pedig további 12-12%-ra.

Munkacsoportunk szakmai állásfoglalását a Belügyminisztériumba is elküldtünk.

A korábban már elkészült szakmai munkacsoport anyagok a honlapunkon HÍREK\munkacsoportok menüben elérhetőek.

Számítunk rátok, Tűzoltókra, mert hiteles érdekvédelem csak összefogással valósítható meg!

Amennyiben véleményed megegyezik tagjaink véleményével, állj be közénk, együtt hangosabbak vagyunk így Téged is képviselni fog szakszervezetünk persze, ha úgy gondolod minden rendben van, akkor sok erőt, egészséget kívánunk!

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

kiemelt kép forrása: facebook.hu

Záradék:

A munkacsoportban 3 fő vett rész, mely személyek tényleges tűzoltói szolgálatban eltöltött ideje összesen: 48 év.

Az elektronikus formában megküldött, illetve személyesen átadott dokumentumok a személyiségi jogok betartása mellett, az érintett személyek hozzájárulásával kerültek közlésre.

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.