Beszámoló

Szakszervezetünk másfél éves fennállása óta számos olyan problémával foglalkozott, ami érinti a Tűzoltók mindennapjait:

Mindezek során beigazolódott, hogy közös összefogással és jogi segítséggel érhetünk el eredményeket. Továbbra is szembesülünk azzal a ténnyel, hogy számos olyan esetben kérik véleményünket/segítségünket rendvédelmi dolgozók, akik valószínűsíthetően egyik tűzoltó szakszervezetnek sem tagjai. Az érdekeik védelme csak akkor kerül a látókörükbe és keresik a lehetőséget a segítségre a szakszervezettől, amikor már konkrétan sérelem érte őket.

Mi is látjuk azt az állapotot, hogy a munkavállalók jelentős többsége nem tagja egyetlenegy érdekvédelmi csoportosulásnak sem. Ez igaz a tűzoltó társadalomra is. Tudomásul kell venni, hogy a tűzoltó hivatás már nem olyan, mint 20 vagy 25 évvel ezelőtt. A fiatalok többsége pár év múlva elhagyja a tűzoltó pályát és tovább áll a jobb kereseti lehetőség reményében. Ez érthető, mert önmagában a hivatástudatból megélni nem lehet. A 160 ezer forintos nettó fizetésből önálló életre alkalmatlan az ember. Ez a folyamat kihatással van a szakszervezeti tagságra is, mert ilyen viszonyok között a tűzoltók úgy gondolkodnak, hogy nem állnak ki önmagukért, nem fognak össze társaikkal a jogaikért. Hanem ha bármilyen problémájuk akad, nem konfrontálódnak, inkább a leszerelést választják és elhagyják a szervezetet. Ezért úgy gondolják, hogy nincs szükségük szakszervezetre. Ezt a döntésüket is tiszteletben kell tartani, viszont olyan kollégák, akik kicsit előrelátóbbak, azok látják, hogy szükség van egy olyan szakszervezetre, ami hatékony érdekvédelmet valósít meg a tűzoltó társadalom körében. De a szakszervezetnek is szüksége van tagokra, hogy ezt megtehesse. Azt mindenkinek látni kell, hogy jelentős érdekérvényesítő erőt, csak és kizárólag, nagy létszámú tagság mellett lehet, ha a szakszervezet megkerülhetetlen tényezővé válik az adott munkahelyen.

Szakszervezetünk tisztségviselői a következő évben is az eddigiek szellemében folytatják a munkájukat, azaz szabadidejükben díjazás nélkül. A tagdíjakból befolyt összegeket ezután is kizárólag érdekvédelemre fordítjuk.

Továbbra is várjuk megkereséseiteket. Forduljatok hozzánk problémáitokkal, dilemmáitokkal. Segítünk, amiben tudunk!

Amennyiben véleményed megegyezik tagjaink véleményével, állj be közénk, együtt hangosabbak vagyunk így Téged is képviselni fog szakszervezetünk persze, ha úgy gondolod miden rendben van, akkor sok erőt, egészséget kívánunk!

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.