Beismerés… vonulós tűzoltók fizetése mélyen az átlag alatt

Nincs ez másképpen Somogy megyében sem, ahol vonulós tűzoltók nettó átlagkeresete 200.300 forint. Sajnos ez meg sem közelíti a KSH nemrég közzé tett a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkeresetét, ami 245.345 ezer forint volt. Havi nettó 45.000 forint óriási különbség, éves szinten 540.000 forint. Ráadásul a szerényebb összegért a vonulós Tűzoltók Magyarországon egyedülállóan 204 órát dolgoznak alapmunkaidőben, szemben a minden más magyarországi munkavállaló 168 órájával.

Felhívnák a figyelmet! A Tűzoltók elvárják, hogy nem csak a nyugdíjkorhatár összehangolását kell elvégezni, hanem a munkaidő tekintetében is történjen meg haladéktalanul a különbségtétel megszüntetése.

Őrmestertől a Tábornokig

Természetesen a vonulós tűzoltók többsége már Somogy megyei nettó átlag 200.300 forinttal is elégedett lenne, hiszen az átlagbér mindig csalóka. Ahogy a civil szférában is az átlagjövedelemben benne van a konyhai kisegítőtől a bankigazgatóig mindenki, nincs ez másképpen a tűzoltó tekintetében sem. Ezért is tettük közzé, hogy a kommunikált 2015-ben indított rendvédelmi béremelés ötödik ütemének megfelelően megtörtént bérbeállás utáni konkrét béreket. Például egy 7 éves szolgálati viszonnyal rendelkező beosztott tűzoltó, rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160.000 forintot.

Leszakadó Tűzoltó bérek

A civil szféra összevethető szegmenseiben magasabbak, illetve folyamatosan emelkednek a bérek, mellyel igyekszenek dolgozóikat megtartani, illetve új munkavállalókat toborozni. Véleményünk szerint a béremelést haladéktalanul folytatni kell, hogy a Tűzoltók az anyagi megbecsülésen túl, a létszámában, hatékonyságban is fejlődni tudjanak, ezzel is hozzájárulva Magyarország mentő- és tűzvédelmének biztosításához.

Négy pilléres a megoldás

Egy valós életpályamodell bevezetése hosszú távon megoldást jelentene.

Nettó bérek generálásra használt weboldal: nettober.com

Amennyiben véleményed megegyezik tagjaink véleményével, állj be közénk, együtt hangosabbak vagyunk így Téged is képviselni fog szakszervezetünk persze, ha úgy gondolod miden rendben van, akkor sok erőt, egészséget kívánunk!

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.