Hírek

Mennyi lesz a Tűzoltók fizetése 2019-ben?

Ezzel a kérdéssel egyre többször keresik meg Szakszervezetünket. Sajnos az illetmény emelés rendszere elég összetett, korábban már szakmai munkacsoportunk is foglakozott az értelmezésével. Bár az akkori elemzésben is kitértünk a 2019-es várható bérekre, most külön erre a kérdésre koncentrálva próbálunk választ adni a fizetésemelkedésre.

Nem mindenkinek fog emelkedni a bére 2019-ben

A legegyszerűbb Vas megyei tagunk által rendelkezésre bocsájtott illetménymegállapító parancsán bemutatni ezt a problémát.

Meg kell keresni az illetmény parancson a Hszt 352. § j) pontja alapján megállapított bruttó összeget (pirossal kiemelve) ez egyben a 2019-es bérbeállás összege is. Jelen példában ez megegyezik a 2018-ra megállapított és folyósított bruttó összeggel (zölddel kiemelve), tehát a Tűzoltó illetménye nem fog emelkedni 2019-ben. Természetesen, ha a kollégának időközben nő a beosztási illetménye, vagy jogosult lesz szolgálati időpótlékra, akkor új illetménymegállapító parancsot kell kapnia, amiben ezek a plusz összegek elismerésre kerülnek. Az új parancsról minden esetben emailben kell értesítését kapni és a szakszervezetünk által készített letöltési útmutató segítségével mindenki ellenőrizheti a változást.

Szolgálati időpótlék (korpótlék) szerepe az illetményben

Sajnos sokan tévesen úgy gondolják, hogy a korpótlék mértével fog emelkedni a bruttó bérük 2019-ben. Ennek elmagyarázásra egy fővárosi tagunk illetmény parancsát használtuk fel.

Az illetmény parancson a Hszt 352. § j) pontja alapján megállapított bruttó összeget 313.066 Ft. (pirossal kiemelve) ez egyben a 2019-es bérbeállás összege is. Jelenlege a kolléga 2018-ban 291.807 Ft-ot kapott (zölddel kiemelve). Tehát neki 2019-ben a két összeg különbségével fog emelkedni a bére, azaz bruttó 21.259 forinttal 313.066 fog nőni és megtörténik a bérbeállás. A példában külön kiemelésre került a korpótlék mértéke ez esetben 48.313 forint, de jól látható, hogy a pótlék összege már nagyobb mértékben a 2018-as bérben is érvényesítve volt. Csak a fennmaradó bruttó 21.259 Ft-os mértékű emelkedésre számíthat a kolléga. Természetesen itt is elmondható, hogy időközbeni beosztási illetmény, vagy szolgálati időpótlék változás esetén új illetménymegállapító paranccsal az összegek változhatnak. Az új parancsról minden esetben emailben kell értesítését kapni és a szakszervezetünk által készített letöltési útmutató segítségével mindenki ellenőrizheti a változást.

Reméljük sikerült összefoglalni a bérváltozást és ezzel a kis segédlettel mindenki maga ellenőrizheti, milyen mértékű béremelésre számíthat 2019-ben.

Szeretnénk megköszönni az információkat és persze továbbra is várunk észrevételeket, legyen szó bármilyen tűzoltókat érintő problémáról.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Kiemelt kép forrása: katasztrofavedelem.hu

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.