Állománymegtartó javaslatok a tűzoltók tekintetében – Valós életpályamodell bevezetése

Egyre jobban érezhető a nyomás, hogy a rendvédelmen belül valami változásra van szükség, hogy a hivatásos Tűzoltók továbbra is hivatásosként, ezen az életpályán maradjanak.

2015. az ígéret éve

Ebben az évben került bevezetésre az új szolgálati törvény, mely egy jelentős béremelés ígérete mellett, új életpályamodellt kínált, kedvezményekkel és szigorításokkal. A béremelésen kívül további ígéret volt, az új lakhatási támogatási rendszer bevezetése (kidolgozásának határideje: 2015. december 31.) és a közszolgálati biztosítási rendszer bevezetése, ami a korkedvezményes nyugdíjat lett volna hivatott kiváltani (kidolgozásának határideje: 2016. december 31.).

A béremelés mértéke

Számos esetben került már bizonyításra bérpapírokkal is alátámasztva, hogy nem valósult meg a vonulós Tűzoltók tekintetében a sokat hangoztatott valós első lépésenként minimum 30%-os, majd további 5-5% béremelés. Persze minden Tűzoltó meg tudja nézni azt a bizonyos fizetési borítékot és pontosan látja az emelés mértéket.

Viszont a később hivatalos nyilatkozatokban megjelent valós számok alapján, bárki ellenőrizheti egy egyszerű százalékszámítással, lépésenként a minimum 30%-os, majd további 5-5% béremelés részbeni megvalósulását.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Grafikán is követhető a kommunikált (zöld és sárga oszlop), valamint a megvalósult béremelés (piros oszlop).

ETSZ grafika (c)

A civil szféra összevethető szegmenseiben magasabbak, illetve folyamatosan emelkednek a bérek

Példaként említhető, hogy egy Magyarországon működő kereskedelmi bolthálózat 8 órás munkaidőben, kezdő fizetésként 290.000 forinttal lényegesen magasabb bruttó járandóságot kínál, mint egy 9 éve szolgálatot ellátó Tűzoltó 254.676 forintos bruttó bére, ráadásul összehasonlításban szereplő beosztott Tűzoltó munkaideje is lényegesen magasabb, havi 204 óra.

9 éve szolgálatot ellátó beosztott tűzoltó bére

Az életpályamodell további elemei?

Két fontos eleme volt még az életpályának. Egy új lakhatási támogatási rendszer bevezetése, valamint egy közszolgálati biztosítási rendszer bevezetése, ami a korkedvezményes nyugdíjat lett volna hivatott kiváltani. Ezek csak ígéret szintjén léteznek a mai napig, minden kidolgozási és bevezetési határidő lejárt.

Első lépésnek

Javasoljuk, hogy a 2015-ben megígért életpályamodell minden eleme azonnal kerüljön bevezetésre. A bértáblák pedig kövessék le a civil szféra összevethető szegmenseiben tapasztalt béremeléseket.

Továbbá, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet javasolja és támogatja, hogy:

1, a 9 Ft/km utiköltség-térítés 15 Ft/km-re emelése mellett;

2, a rendvédelmi illetményalap évenkénti emelése mellett;

3, a rövidnadrág bevezetése mellett;

4, a hivatásos pótlék minimum 300%-ra történő emelése mellett;

5, egy valós életpályamodell bevezetését,

ezzel is elismerve a Tűzoltók áldozatos munkáját és ösztönözve az állományt a hivatásuk megtartására.

További javaslatok, hamarosan a honlapunkon olvasható.

Szeretnénk megköszönni az információkat és persze továbbra is várunk észrevételeket, legyen szó bármilyen tűzoltókat érintő problémáról.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.