ÉletpályaHírek

Állománymegtartó javaslatok a tűzoltók tekintetében – Hivatásos pótlék emelése

Egyre jobban érezhető a nyomás, hogy a rendvédelmen belül valami változásra van szükség, hogy a hivatásos Tűzoltók továbbra is hivatásosként, ezen az életpályán maradjanak.

A hivatásos pótlék mértéke

A hivatásos állománynak az esküjében vállalt többlet kötelezettségek és a beosztással járó többlet igénybevétel, terhelés ellentételezését szolgálja. Mértékét a miniszter az illetményalap 50-650%-a (38.650 Ft-os illetményalap esetén 19.325 és 251.225 Ft) között állapította meg.

A Tűzoltóknak ennyi jár

Bár nehéz a rendvédelmi ágazaton belül eldönteni, melyik lenne a kevésbé veszélyes szolgálat, de azt talán elmondhatjuk, hogy a Tűzoltók tekintetében fokozattan igaz az esküjében vállalt többlet kötelezettség, a beosztással járó többlet igénybevétel és a fokozott fizikai és mentális terhelés, elég csak a munkaidejüket megnézni. Ennek ellenére a vonulós Tűzoltók hivatásos pótlékának mértéke elég szerényre sikerült 125-150% között van a beosztás függvényében.

Magasabb pótlék, elégedettebb munkavállaló

A hivatásos pótlék mértékének emelése nem először merült fel. Korábban már szakszervezetünk felvetette, hogy nem pusztán anyagi, hanem erkölcsi kérdés is lenne a beavatkozó Tűzoltókat, minimum a 300%-os hivatásos pótlékba besorolni. Tekintve az Tűzoltók által végzett munkát nyugodtan elmondható, hogy nem túlzó ez a szám a maximálisan adható 650%-hoz képeset.

A felvetés azóta még időszerűbb lett

Az állományba történő utánpótlást és az állománymegtartást hátrányosan befolyásolja a civil szféra összevethető szegmenseiben magasabb, illetve folyamatosan emelkedő bérek. Példaként említhető, hogy egy Magyarországon működő kereskedelmi bolthálózat (Lidl) 8 órás munkaidőben, kezdő fizetésként 290.000 forinttal lényegesen magasabb bruttó járandóság kínál, mint egy 9 éve szolgálatot ellátó Tűzoltó 254.676 forintos bruttó bére, ráadásul összehasonlításban szereplő beosztott Tűzoltó munkaideje is lényegesen magasabb, havi 204 óra.

Első lépésnek

Javasoljuk, hogy a vonulós Tűzoltók tekintetében a hivatásos pótlék minimum 300%-ra emelkedjen.

Az Egységes Tűzoltó Szakszervezet javasolja és támogatja, hogy:

1, a 9 Ft/km utiköltség-térítés 15 Ft/km-re emelése mellett;

2, a rendvédelmi illetményalap évenkénti emelése mellett;

3, a rövidnadrág bevezetése mellett;

4, a hivatásos pótlék minimum 300%-ra történő emelését,

ezzel is elismerve a  Tűzoltók áldozatos munkáját és ösztönözve az állományt a hivatásuk megtartására.

További javaslatok, hamarosan a honlapunkon olvasható.

Szeretnénk megköszönni az információkat és persze továbbra is várunk észrevételeket, legyen szó bármilyen tűzoltókat érintő problémáról.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

kiemelt kép forrása:femina.hu

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.