ÉletpályaHírek

Állománymegtartó javaslatok a tűzoltók tekintetében – Illetményalap emelése

Egyre jobban érezhető a nyomás, hogy a rendvédelmen belül valami változásra van szükség, ha szeretnénk, hogy a hivatásos Tűzoltók továbbra is hivatásosként, ezen az életpályán maradjanak.

Tíz éve változatlan

A szolgálati törvény szerinti rendvédelmi illetményalap 2018. évben 38 650 forint. Az összeg megállapítása a köztisztviselői illetményalapból történt, melynek mértéke 2008-as évben is 38 650 forint volt, tehát 10 éve változatlan.

Szükségszerű lenne egy automatizmus beépítése is, ami a rendvédelmi illetményalap folyamatos növelésével valódi, kiszámítható és vonzó életpályát kínálna a még rendszerben lévő Tűzoltóknak.

Első lépés

Még ebben az évben a honvédelmi illetményalaphoz kell emelni a rendvédelmi illetményalapot, melynek mértéke jelenleg 43 110 forint.

További növelésre is szükség van

Természetesen az egyszeri emeléssel csak bérkorrekció valósítható meg, amivel pillanatnyilag, lehetne visszafogni a pályaelhagyók számát. A valódi megoldás egy olyan rendszer lenne, hogy az átlagbér emelkedésekor ezentúl automatikusan nőjön a Tűzoltók fizetése is, ha pedig véletlenül csökkenne az átlagbér, akkor az előző évi kereseteket vegyék figyelembe.

 

Tehet az Egységes Tűzoltó Szakszervezet javasolja és támogatja, hogy:

1, a 9 Ft/km utiköltség-térítés 15 Ft/km-re emelése mellett;

2, a rendvédelmi illetményalap évenkénti emelését,

ezzel is elismerve áldozatos munkájukat és ösztönözve az állományt a hivatásuk megtartására.

További javaslatok, hamarosan a honlapunkon olvasható.

Szeretnénk megköszönni az információkat és persze továbbra is várunk észrevételeket, legyen szó bármilyen tűzoltókat érintő problémáról.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.