ÉletpályaHírek

Állománymegtartó javaslatok a tűzoltók tekintetében – utiköltség-térítést emelése

Egyre jobban érezhető a nyomás, hogy a rendvédelmen belül valami változásra van szükség, ha szeretnénk, hogy a hivatásos állomány a pályán maradjon. Nincs ez másképpen a Tűzoltóságokon sem. Nyilvánvaló, hogy elkerülhetetlen a beavatkozás, hiszen a sokat hangoztatott jól működő életpályamodell ellenére folyamatosan szerelnek le a dolgozók.

Szakszervezetünk úgy döntött, hogy ezt az átfogó témát, részekre bontva, egy-egy állomány megtartó lehetőséget külön elemezve tesz javaslatokat.

Első lépés lehetne az utiköltség-térítés emelése

Korábban már külön munkacsoportunk is foglakozott vele, hogy szükséges lenne legalább a törvényi lehetőségekben megfogalmazott 15 Ft/km utiköltség-térítés alkalmazására a tűzoltók tekintetében.

Bár ez a juttatás, nem érinti, a teljes állományt mégis szükségszerű lenne az emelése, hiszen az utazás jelentős többletköltségként jelentkezik a távolabbról bejáró munkavállalóknál. Ez pedig könnyen arra ösztönzi a dolgozókat, hogy olyan cégnél vállaljon állást, ami:

1, közel van a lakhelyéhez, ezzel csökkentve a bejárás költségét;

2, vagy olyan munkahelyre vált, ahol nem kérdés, hogy legalább a 15Ft/km utiköltség-térítést megadják.

Példaképpen több cégnél kifejezetten kihangsúlyozzák, már az álláshirdetésben, hogy ők utiköltség-térítés tekintetében a 15 Ft/km alkalmazzák.

Tehát az Egységes Tűzoltó Szakszervezet javasolja és támogatja, hogy Tűzoltók is minél előbb kapják meg a 15 Ft/km utiköltség-térítést, ezzel is elismerve áldozatos munkájukat és ösztönözve az állományt a hivatásuk megtartására.

Természetesen ez csak egy és az első lépés lehetne, további javaslatok hamarosan a honlapunkon olvashatóak lesznek.

Szeretnénk megköszönni az információkat és persze továbbra is várunk észrevételeket, legyen szó bármilyen tűzoltókat érintő problémáról.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Záradék:

A cikk megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.