HírekMunkacsoportok

Utiköltség-térítéssel kapcsolatban a szakmai munkacsoport elkészítette állásfoglalását

Április hónapban megalakult munkacsoport Utiköltség-térítéssel kapcsolatban az alábbi szakmai állásfoglalást adja ki:

Az előzményekről:

A személyi jövedelemadóról szóló (1995. évi CXVII.) törvény ide vonatkozó 25. § (2) bekezdésében költségtérítés címén (saját gépjárművel történő munkába járás esetén is) a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy hazautazásra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével, 2017. január 1. napjával a 9 Ft kilométerenként összeg helyébe 15 Ft lépett.

Ezt 12 nap után gyorsan felül írta a 39/2010 (II. 26.) Korm. rendelet 4. § módosításra, hogy a munkavállaló részére a 3. § szerinti térítés helyett (ez a 86%) a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka jár.

Könnyen kiszámolható, hogy a 15 Ft 60%-a 9 Ft, ebből pedig az következik, hogy 2017. január 13-tól a munkáltatónak újra csak 9 Ft/km erejéig van kötelezettsége.

Plusz juttatás adómentesen

Persze, ha nem is kötelező a 15 Ft/km a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy akár 6 Ft/km költségtérítést is adjon pluszban a kötelező 9 Ft/km-en felül, de ez a Katasztrófavédelmen belül nem valósult meg, noha ez az „adomány” adómentes.

Rendvédelmen belül is van eltérés

A rendvédelmi szerveknél elvileg egységes a szabályzás, de sok esetben hallani olyan szóbeszédet, hogy van ahol a magasabb utiköltség-térítést alkalmazzák. Egyik tagunk által eljutatott A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának 22/2017. (II.9.) OP  szakutasítása a munkába járás költségeinek elszámolásáról pont erről szól:

6-os pontja kimondja:

A munkavállaló részére gépjárművel történő munkába járás költségtérítése címén a munkában töltött napokra számolva, legfeljebb a munkahelye és lakóhelye közötti közforgalmi úton mért távolságra – oda-vissza számolva – kilométerenként 15 forint fizethető. E költségtérítést olyan munkavállalónak is lehet fizetni, aki a munkahelyére nem saját gépjárműjével jár be. A költségtérítés ezekben az esetekben is csak akkor nem számít bevételnek, ha a bv. szerv tömegközlekedésre szóló bérletet vagy menetjegyet ugyanazon időszakra az adott munkavállalónak nem térít meg.

Ugyanezen utasítás záró rendelkezésében 35 pont kimondja:

A 6. pontban meghatározott 15Ft/km alkalmazásától eltérni nem lehet.

Ezek szerint van olyan rendvédelmi szerv ahol a 15 forint nem csak lehetőség, hanem kötelező.

 Mi a helyzet más munkáltatóknál

Számos példát lehetne hozni olyan munkahelyekről, ahol nem csak a fizetésben fejeződik ki el elvégzett munka értéke, hanem az utiköltség-térítésben is a 15 forintos összeget alkalmazzák.

Összefoglalva:

2016 év végig 9 Ft/km járt, 2017. január 1-től január 12-ig 15 Ft/km járt, majd 2017. január 13-tól 9 Ft/km jár, de akár 15 Ft/km is adható.

Vajon követték-e a jogszabályi változásokat?

Arról nem érkezett információ a munkacsoporthoz, hogy a rövid 15 Ft/km időszakban (2017. január 1 és január 12 között) a bérszámfejtő program lekövette-e a jogszabályi változást és az említett időszakban a hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően 15 forinttal történt-e a kilométer elszámolás a Katasztrófavédelemnél. Célszerű minden jogosult munkavállalónak ellenőriznie erre az időszakra eső kifizetett utiköltség-térítését.

 

Szeretnénk megköszönni az információkat és persze továbbra is várunk észrevételeket, legyen szó bármilyen tűzoltókat érintő problémáról.

A korábban már elkészült szakmai munkacsoport anyagok a HÍREK\munkacsoportok menüben elérhetőek.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Záradék:

A munkacsoportban 3 fő vett rész, mely személyek tényleges tűzoltói szolgálatban eltöltött ideje összesen: 47 év.

Az elektronikus formában megküldött, illetve személyesen átadott dokumentumok a személyiségi jogok betartása mellett, az érintett személyek hozzájárulásával kerültek közlésre.

A munkacsoport megállapításai a beérkezett és a rendelkezésre álló információk alapján kerültek kialakításra. Szakmai álláspontot tükröz, kötelező jogi erővel nem bír, esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.