Hírek

Probléma a vonulós tűzoltók munkaidejének nyilvántartásában

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a magyar vonulós tűzoltók munkaideje Európa- Világ viszonylatban is kiemelkedően magas. Mivel a kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőség visszamenőleges hatállyal megszüntetésre került, szakszervezetünk határozott álláspontja, hogy a vonulós tűzoltók munkaideje se léphesse túl Magyarországon elfogadott minden más kedvezményes nyugdíjjal nem rendelkező munkavállalóra vonatkozó heti 40 órát.

De addig is elvárjuk, hogy a társadalomnak végzett túlmunka, ha már nem kerül kifizetésére legalább helyesen legyen nyilvántartva. Tolna megyei tagunk jelezte, hogy tudomása szerint a Nemzeti adó- és Vámhivatalnál (továbbiakban NAV) a vonulós tűzoltók munkaidejét heti 40 órában tartják nyilván, ami nem fedi a valóságot. Szúrópróba szerűen több megyében is ellenőrizték tagjaink a NAV-nál vezetett nyilvántartást és mindenhol azt tapasztalták, hogy 2015. október hónapig heti munkaidőt 47 órában tartották nyilván:

2015. november hónaptól ez ismeretlen okból 40 órára változott:

Több kérdéssel fordultunk a NAV-hoz, például:

Milyen okból történhetett ez a változás?

Sért e jogszabályt munkaadóm azzal, hogy bár bizonyítható módon munkaidőm továbbra is 40 óra fölött van, de csak 40 óra szereppel a NAV-nak küldött adatszolgáltatásban?

A teljes levél, az összes kérdéssel, ITT elérhető:

Számunkra elég megdöbbentő válasz érkezett a NAV-tól, mivel azzal kapcsolatban nem talál semmi kivetnivalót, hogy valótlan adatokat szolgáltatnak feléjük. A konkrét kérdésekre pedig nem találta a NAV magát kompetensnek, hogy válaszoljon.

NAV válaszlevél, ITT elérhető:

Természetesen további fórumokhoz fordulunk, mert elfogadhatatlan, hogy a vonulós tűzoltóknak, még a munkaidejét sem tartják rendesen nyilván.

Ha egyetértesz céljainkkal légy a tagunk, számítunk rátok, Tűzoltókra, mert hiteles érdekvédelem csak összefogással valósítható meg!

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

kép forrása: femina.hu

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.