Hírek

Csúcsokat dönt a Magyar Tűzoltók munkaideje

Minden évben meghatározásra kerül a váltásos munkarendben dolgozó Tűzoltók munkaideje. Ez féléves munkaidő keretben történik, ami 1224 óra/ féléves munkaidőt állapít meg, tehát éves szinten 2448 óra munkaidő jut a vonulós Tűzoltóknak.

Európában a görög munkavállalók dolgoznak legtöbbet, évente 2035 órát. A diagram másik végpontja Németország, ahol átlagosan 1363 órát dolgoznak évente az emberek, ez 892 órával kevesebb. A magyarországi állampolgárok átlaga 1761 óra évente, ezzel szemben a Magyar Tűzoltóknak 2448 órát kell dolgozni, ami 687 órával több, mint a MAGYAR ÁTLAG!

EU átlag munkaidő 2016. forrás: data.oecd.org

Világviszonylatban sem sokkal jobb a helyzet, számos országgal összevetve is aranyérmet nyernek a Magyar Tűzoltók.

Világ országai munkaidő 2016. forrás: data.oecd.org

A tűzoltók munkaidejük egy részét – folyamatos készenlét mellett – pihenéssel is tölthetik, de a 2 perces riasztási időt minden esetben kötelesek betartani. Így a lakatanyában töltött idő teljes egészében munkaidőnek minősül. Ez még abban az esetben is így van, ha például egy önkéntes tűzoltó készenléti idejét otthonában tölti, de 8 percen belül reagálnia kell a munkáltatója hívására. Erről hozott ítéletet a C-518/15. sz. ügyben Európai Unió Bírósága, mely kimondja: ”azt a készenléti időt, amelyet a munkavállalónak az otthonában kell töltenie a munkáltató hívásaira való 8 percen belüli reagálási kötelezettség mellett – ami jelentős mértékben korlátozza annak lehetőségét, hogy más tevékenységet végezzen –,„munkaidőnek” kell tekinteni.”

Így a Tűzoltók laktanyában töltött idejét is teljes egészében munkaidőnek kell tekinteni, függetlenül az éppen ott végzett tevékenységtől.

A magas munkaidő, az ehhez mérten alacsony bérek, valamint a szerény cafeteria juttatás összessége hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebben választják ezt a hivatást.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

Felhívjuk a figyelmet, hogy a honlapunkon megjelent cikkek szerzői jogi védelem alatt állnak, (1999. évi LXXV törvény) bármelyik elemének másolása csak forrás megjelöléssel engedélyezett.