Időszerű lenne a Tűzoltók cafeteria emelése

A kedvezményesen adózó juttatások köre nem változik, Széchenyi Pihenő Kártyára adható keretösszegek: szálláshelyzsebben 225.000 Ft/év, vendéglátászsebben 150.000 Ft/év, szabadidőzsebben 75.000 Ft/év, valamint 100.000 Ft értékig pénz kifizetése is lehetséges ugyanilyen közterhekkel.

(*) A jelölt juttatások együttes értékét is vizsgálni kell. Ezek a juttatások 450.000 Ft/év értékig állnak rendelkezésre a kedvező 34,22% mértékű közteher, felette 40,71% adó- és járulékteherrel kell számolni.

Pozitív változások

  • Új elemként bekerült a diákhitel-törlesztés támogatása.
  • Kedvezőbbé válnak a mobilitási célú albérlet támogatás feltételei.
  • Az egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékos csökkentése miatt az alábbi táblázatban lévő cafeteria-elemek adóterhe 43,66%-ról 40,71%-re csökken.

A kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, mely korlátozás nélkül adómentes, a lakáshitel támogatás, bölcsőde/óvodáztatási támogatás további részleteiről ITT lehet olvasni.

Javaslatok a Tűzoltók cafeteria keretének emelésére:

Első lépés: adómentesség

Nem elhanyagolható tény, hogy már évek óta nem változott a 200.000 forintos keretösszeg, amely még adóval is terhelt.

  • Javasoljuk a 200.000 forintos keretösszegben korlátozás nélküli adómentességét, mely kiterjed a sportrendezvény belépő és pár más elemen túl a többi méltán népszerűbb cafeteria-elemekre is.

Második lépés: keretösszeg emelése

Szakszervezetünk, határozott álláspontja, hogy időszerű lenne a Tűzoltók cafeteteria összegének emelése a versenyképesség megőrzése miatt. A munkavállalók többsége a fizetés után második helyen említi a cafeteria mértéket, mint döntő tényezőt egy adott állás betöltésénél. 200.000 forintos keret mindenképpen hátrányban van például a MÁV által kínált 271.400 forintos(**), vagy a Debreceni Közlekedési társaságnál kínált 250.000 forinttal szemben.(**)

(**) A jelölt összegek 2017 évre vonatkoznak.

Versenyképes jövedelmet és kiszámítható, megvalósuló életpályát kell biztosítani a Tűzoltók számára, hogy jöjjenek a fiatalok és, hogy a szakmában lévők a Magyar állampolgárok mentésére tudjanak koncentrálni és ne az álláshirdetéseket böngésszék.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

cikk forrása:munkaugyportal.hu