Hírek

Jönnek, vagy mennek a tűzoltók?

Korábban már beszámoltunk róla, hogy mit ér a tűzoltó fizetés a magyar álláspiacon. Egy vonulós tűzoltó 2017. január elseje óta bruttó 229 ezer forintot vihet haza havonta, mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. Ezért az összegért cserébe szolgálati jogviszony létesítéséhez szükséges a megfelelő egészségi-, pszichikai-, fizikai állapot és kifogástalan életvitel vizsgálat is. Természetesen ehhez jön még pár alkotmányos jog korlátozása, szigorú parancsuralmi rendszer, katonai törvényszék hatálya és alkalomszerűen saját testi épségünk kockáztatása is.

forrás: femina.hu
forrás: katasztrofavedelem.hu

Ezzel szemben kicsit „kevesebb” megkötéssel egy bolthálózatba betérve az alábbi álláshirdetéssel találkozhatunk.

forrás: tagunk által fényképezve

Nem tévedés 229 ezer forintos fizetés áll szemben 267 ezer forintossal, ami valljuk be azért jelentős különbség a tűzoltó pénztárca rovására. Így a sokat hangoztatott életpályamodell ellenére nap, mint nap távoznak tűzoltók a laktanyákból és cserélik hivatásukat civil szakmára. Teszik ezt azért, mert a visszamenőlegesen megszüntetették a korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséget, így egy vonulós tűzoltó, ha kínálkozik egy jobb munkalehetőség, valószínűleg élni fog vele.

Persze, lehet mondani, sebaj, majd jönnek az újak, de ahogy a 2016-os állománytáblából is kitűnik csak beosztott tűzoltóból és gépjárművezetőből 326 fő hiányzott. Így például a 2017. év elején esküt tett majdnem kilencven új tűzoltó, csak „tűzoltásra” volt elegendő.

Új életpálya volt a hívó szó

Mind a rendszerben ragadtaknak (akik nem érték el a nyugdíj korhatárt), mind pedig az új felszerelőknek jött 2015-ben az életpályamodell számos ígérettel.

forrás: vedelem.hu

Mára már kiderült, a bérfejlesztés a vonulós tűzoltók tekintetében nem úgy és olyan mértékben valósult meg, ahogy ígérték. A lakhatási támogatásban érdemi változás nem történt. A közszolgálati biztosításról (ami a korkedvezményes nyugdíjat lett volna hivatott kiváltani) valójában senki sem tudja megmondani 3 éve mit is jelent pontosan, de hogy bevezetve nincs, az biztos. Persze voltak határidők. Az új lakhatási támogatási rendszer kidolgozásának határideje 2015. december 31, az új közszolgálati biztosítási rendszer kidolgozásának határideje 2016. december 31 volt.

Van fluktuáció, de mértéke vitatott

Vitatott, mert nehéz konkrét adatokhoz jutni és egy több ezer fős szervezetben mindig van létszámmozgás. Adott pillanatot nem is érdemes vizsgálni, inkább a tendenciákra kell koncentrálni. 2012 óta nincs kedvezményes nyugdíj, így az alábbi 2013-as évre vonatkozó diagramból is látszik a teljes rendvédelmi szférából szinte senki nem ment nyugdíjba.

forrás: vedelem.hu

Tehát, ha 2012 óta szinte senki nem ment (mehetett) nyugdíjba mégis 1100 új tűzoltó került a rendszerbe, hogy lehetséges ez? Egyszerű a válasz ennyi tapasztalt kollégát veszített a tűzoltó társadalom és ezzel együtt a magyar lakosság is. 1100 tűzoltó kiképzése nem kis idő, energia és pénz. Jó volna, ha olyan életpályamodell lenne, ami valóban pályán is tartja a tűzoltót.

Mi lehet a megoldás?

Mint minden, ez is pénzkérdés. Első lépésben meg kell teremteni a versenyképes jövedelmet, hiszen egy jól működő társadalomban nem elvárható, hogy valaki többlet vállalásokat tegyen, de a bére még az átlagot se érje el. Javasoljuk a hivatásos póték mértékének 300%-ra történő megemelést a ténylegesen beavatkozó és ezzel testi épségüket is kockáztató tűzoltó állomány tekintetében. Ezzel csökkenthető lenne a kiáramlás a rendszerből. Persze az életpályamodell többi elemét is ki kellene végre dolgozni és be kellene vezetni, hogy a tűzoltó szakma ismét vonzó hivatássá válhasson.

Ne felejts el követni minket a facebookon, Instagramon, Pinteresten és hívd fel erre kollegáid figyelmét is!

facebook:
www.facebook.com/egysegestuzoltoszakszervezet/

instagram:
www.instagram.com/szakszervezet/

Pinterest:
www.pinterest.com/szakszervezet/

Egységes Tűzoltó Szakszervezet