HírekSzakmai hírek

Új magyar tűzoltó autó

A szokásosnál kevesebbet lehetett hallani erről a magyar tűzoltóautóról, mely indiai alapokra épül, viszont a felépítménye nagyon is magyar.

Karácsony után egy nappal érkezett a hír, miszerint a BM Heros hamarosan elkezdi új tűzoltóautója, a Heros sorozatgyártását. A korábbiakkal ellentétben ez nem közepes teherbírású tűzoltójármű, hanem speciális felépítménnyel ellátott pick-up. A modellt elsősorban a terepen történő tüzek oltásánál vethetik be.

A BM Heros tűzoltója öt személy szállítására alkalmas. Fotó: Hlács Tibor
120 lóerős, Euro 5-ös motor dolgozik benne. Fotó: Hlács Tibor

 

 

 

 

 

 

 

A Mahindra Goa DC alvázra épített jármű 400 liter víz szállítására alkalmas, szivattyúja pedig 200 baros nyomáson képes szállítani a vizet. A BM Heros által kifejlesztett felépítményben minden szükséges eszköz, így például láncfűrész, valamint feszítő-vágó eszközök is megtalálhatók.

Az összkerékhajtású tűzoltóautóban 2179 köbcentiméteres, soros elrendezésű, 120 lóerős (88 kW) dízelmotor dolgozik. Az erőforráshoz manuális, ötfokozatú sebességváltó csatlakozik. A Mahindra Goa DC nem ismeretlen hazánkban, tavaly ugyanis a Magyar Postához 45 darab ilyen indiai pick-up érkezett.

Erre a modellre épül a BM Heros tűzoltó pick-upja. Forrás: Mahindra
Az új magyar tűzoltó málhatere. Fotó: Hlács Tibor

 

 

 

 

 

 

 

A Mahindra hazai honlapjának tanulsága szerint ez a tűzoltóautó már 2015-ben készen volt. Azonban hosszú futáspróbának vetették alá és a tapasztalatok alapján finomították a végső konstrukciót. A Heros-t a műszaki vizsgáztatás és hatósági engedélyek beszerzése után átadják tesztelésre a Katasztrófavédelemnek. A BM Heros évente 10-15 darab ilyen tűzoltójármű gyártásával számol. A pick-up tűzoltóautókat várhatóan önkéntes tűzoltó-egyesületek kapják majd.

A Mahindra egy indiai székhelyű gyártó, mely több mint hetven éve foglalkozik járműgyártással. Jelenleg többek között kerékpárokat, mopedeket, elektromos autókat, dízel pick-upokat és SUV-okat, teherautókat és autóbuszokat gyártanak.

Részletes műszakai adatok:

 

Az autóval történt tesztvezetés  ide kattintva megtekinthető!

Egységes Tűzoltó Szakszervezet

cikk forrása:vezess.hu
kiemelt kép forrása: Hlács Tibor
videó forrása: 74nullanulla.hu